Ayşe Kadın Cami, İzmir’de eski Mordoğan köy meydanında taş duvarlı, tek kubbeli 700 yıllık tarihi bir cami. Camiyi ziyaret ettikten sonra Müesser Aktaş Tarih Evine uğrayabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Mordoğan, İzmir’e 80 km mesafede Karaburun’a 20 km uzaklıkta bir sahil kasabası. İzmir’den Çeşme-Karaburun otoyolunu kullanarak, Karaburun yönünde otoyoldan ayrılın. Karaburun yönünde devam ettikten yaklaşık 35 km sonra sağda Mordoğan levhasını göreceksiniz. Oraya girmeden 2 km devam ettikten sonra U dönüşü yaptığınızda Ayşe Kadın Camii kahverengi tabelasını göreceksiniz. O sapaktan girip yaklaşık 1 km sonra köy meydanına ulaşacaksınız. Ayşe Kadın Camii köy meydanında bulunuyor. Aşağıda Google Mapstan ayrıntılı yeri aşağıda bulunuyor.
Caminin inşa edilmesine neden olan öykü oldukça dokunaklı. Ayşe adlı kızın genç yaşta ölmeden önceki vasiyeti çeyizinin satılıp cami yaptırılması olmuş. Annesi kızının bu dileğini yerine getirir. Bir örneği Kabe’de bulunan bir cami inşa ettirir.
Küçük yaştan itibaren çeyiz işlemeye başlayan Ayşe’nin çeyizindeki motiflerin cami kubbesini süslemesi ise o motiflere bakarken insana inanılmaz bir his veriyor. Rutubetten bozulmuş yerlerine karşın erken yaşta ölen Ayşe’nin çeyizine dokunur gibi oluyorsunuz. O güller, nergisler ve zeytinler öyle güzel boyanmış ki. O dönem bunu boyayan usta, doğal ot ve yumurta akı karışımını kullanarak çiçeklere renk vermiş. 1800’lü yıllarda en büyük restorasyonuna uğramış. Aynı şekilde 2016 yılında da elden geçse de hala has dokusu görünür şekilde.
Cami içinde 450 yıl önce yapılmış hala çalışır vaziyette olan ahşaptan yapılmış saat, tarihi caminin dokusuyla oldukça güzel uyuşuyor.
Köy ahalisiyle cami hakkında konuşurken, cami iç duvarlarında eskiden Ayşe kadın ve annesinin mezartaşlarının tasvirinin de olduğu ama sonrasında restorasyonda yok olduğunu öğrendim. Hatta anne ve kızın mezarının caminin arkasındaki iki büyük selvi altında olduğu söylentiler arasında.