Uşakizade Köşkü

Hemen hemen her gün günlük işlerimi halletmek için Mithatpaşa caddesinden geçerim. Her zaman gözüme Uşakizade Köşkü tabelası ilişirdi.  Gitmem gereken yerler, yapmam gereken işleri bahane edip uzunca bir süre sapmadım o kahverengi tabelaya. Ama bir gün işler bekleyebilir diyerek kendimi okun gösterdiği yokuşu tırmanırken buldum. Köşkün yön tabelalarını izleyerek 5 dakikada köşke ulaşabiliyorsunuz.

 

Aşağıda Google map’ten adresi paylaşıyorum.

 

 

İzmir Özel Türk Koleji okul bahçesi içinde bulunan köşke girişteki güvenliğe kimliğinizi göstererek giriyorsunuz. Köşk, Pazar günü hariç haftanın her günü 09:00 – 17:30 saatleri arasında açık, giriş ücretsiz.

1860 yılında yaptırılmış, 157 yıllık Uşakizade Latife Hanım Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife hanımın ailesiyle kaldığı yazlık bir köşk. Köşkün yapılma hikayesi de oldukça ilginç. O yıllarda Uşakizade ailesi İzmir’in serin köşelerinden bir yere yazlık köşk yaptırmak istemiş. Bunun için gelenekler izlenerek çeşitli semtlere etler asılmış. Etin en son bozulduğu yerin en serin olacağı bilgiden hareketle köşkün nereye yapılacağı belirlenmiş.

 

    

       Latife Hanım’ın Fotoğrafı

Köşkte yaşayan Uşakizade ailesinden Latife Uşakizade, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi. İzmir’in Kurtuluşundan önce Latife Hanımın kardeşi rahatsızlandığı için aile Fransa’ya gidiyor. Latife Hanım da 1910 yılında Fransa da Sorbonne Üniversitesi’nde Hukuk ve Siyaset eğitimi almış, birçok dil bilen modern bir Türk kadını. Fakat Fransa’dan İzmir’in kurtuluşunu görmek isteyerek ailesiyle İzmir’e, köşkte yalnız yaşayan babaannesinin yanına dönüyor.

Bu köşkü özel kılan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir’in kurtuluşunun altıncı gününde girdiği günlerde köşkü Başkomutanlık Karargahı olarak kullanmış olması. Mustafa Kemal Paşa Uşakizade köşküne beş kez konuk olmuş ve toplam 91 gün kalmış.  Hatta bu gelip gitmelerde Halip Edip Adıvar, Mustafa Kemal Paşa’nın Latife hanımdan etkilediğinden bahseder. Yine annesinin ölümü üzerine İzmir’e gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa, 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım ile Göztepe’deki bu köşkte kıyılan nikâh ile evlenir. Latife Hanım’ın soyadının Uşaki olmasına da Mustafa Kemal Atatürk karar verir. Uşaki,“Aşıklar” anlamına geliyormuş.

Uşakizade Köşkü, İzmir Özel Türk Koleji tarafından 1951 yılında Latife Hanım’dan önce eğitim için kiralanmış. 1979 yılında satın alınmış. Ve restorasyonu yapıldıktan sonra 2001 yılında müze olarak ziyarete açılmış.

 

  Giriş Katı

 

Bodrum dahil üç katlı kökün ana katına iki yandan yükselen merdivenlerle çıkılıyor. Uşakizade Köşkü’nün alt katında kiler ve görevli odaları bulunuyor, ziyarete kapalı. Girişte iki konuk odası ve Atatürk’e ayrılan bir çalışması odası bulunuyor. İkinci katta 6 tane oda bulunuyor. Bazı odalar kapalı olduğundan girilmiyor. Ama açık odalarda sergilenen eşyalar tarihe tanıklık ediyor.

 

 

Yukarıdaki fotoğrafta giriş katında bulunan misafir odası bulunuyor.  Köşkte her eşya orijinal değil. Mesela bu odada altta görüntülenen ö ayna, şömine, köşedeki kitaplık ve abajur orjinal.

 

       

 

Misafirlerini ağırlandığı diğer odada ise sadece sehpa, gramafon, avize orijinal. Ayrıca vitrinde Mustafa Kemal Paşa’nın kullandığı fincanlar sergilenmiş.

 

 

            

 

Köşkün 2. katından başka bir eşyanın fotoğrafını da paylaşıyorum. Köşkün tarihinden bağımsız tarihi eşyalarda köşkte sergilenmiş, onları da inceleyebilirsiniz. O kahverengi tabelaya sapmanız dileğiyle…

 

Latife Hanım’ait Yorgan

 

 

 

 

Share Post
İlk Yorum Yazan Siz Olun..

Sorry, the comment form is closed at this time.